ArnhemNieuwsbord.nl

Voor Vitesse dreigt degradatie, wat dan?

Het lijkt bijna geen ontkomen meer aan voor Vitesse; degradatie uit de Eredivisie. Inmiddels staat de club uit Arnhem op de achttiende plaats in het rechterrijtje. Als er niet snel iets verandert, zal dit betekenen dat de club het moet doen met een minder goede begroting, doordat ook de inkomsten uit supports terug zullen lopen. Toch leren eerdere degradaties van andere clubs dat een degradatie niet meteen het einde van een voetbalclub hoeft te betekenen. De clubs die degradeerden naar de Keuken Kampioen Divisie staan er op financieel gebied na een paar jaar soms beter bij dan de clubs die nog onderin de Eredivisie spelen. Wat zullen de gevolgen zijn van een degradatie?

Degradatie dreigt voor Vitesse

Vitesse is inmiddels afgezakt naar de achttiende plaats van de Eredivisie. Recent was er de zoveelste nederlaag voor de club uit Arnhem. Het gebeurde dit seizoen al eerder dat de spelers bij de spelersbus werden opgewacht. En ook analisten zoals Aad de Mos en Pierre van Hooijdonk zien met lede ogen aan hoe de huidige spelersgroep alle kwaliteit om degradatie te voorkomen, ontbeert. Volgens de analisten zijn de spelers niet in staat om een wedstrijd naar zich toe te trekken. Sinds trainer Thomas Letsch in Vitesse het veld ruimde, is de kwaliteit van het voetbalspel dan ook behoorlijk achteruitgegaan.

Daarmee lijkt de crisis in Arnhem voor Vitesse compleet. Het lijkt sterk op de manier waarop FC Groningen zich eerder al uit de Eredivisie stuntelde. Ook bij andere gedegradeerde voetbalclubs zoals NAC verliep het dramatische spel op deze manier. Wanneer een voetbalclub eenmaal wegzakt in het rechterrijtje, is de kans op degradatie serieus aanwezig. Gokkers bij de Nederlandse goksites zien het spel van Vitesse dan ook niet meer goed komen en zetten bij voetbalweddenschappen dan ook vaker op verlies in voor de club. Maar is dat het einde van de voetbalclub?

Ramp voor de club

Eerder werd clubicoon Frans Thijssen door het AD al gevraagd naar de toekomst van de club. Toen stond Vitesse nog op de zestiende plek, inmiddels is de club afgegleden naar de laatste positie in de Eredivisie. De verwachting is dan ook dat de club zal degraderen. Volgens Thijssen zou degradatie een ramp zijn voor de club en voor Arnhem. Het gebeurde namelijk ook in Nijmegen en vorig jaar in Groningen. Een ding hebben de voetbalclubs vaak gemeen, zo stelt de clubicoon. Het gebeurt vaak dat het achter de schermen rommelt en dat zorgt voor onrust binnen de clubs. Wel ziet Thijssen nog een lichtpuntje: volgens hem bakken de meeste clubs onderin er ook weinig van.

Financiële gevolgen voor de club

Dat Vitesse nu aankijkt tegen degradatie, laat goed zien hoe snel het kan gaan met een club als het er achter de schermen rommelt. Twee jaar geleden speelde de club nog mee op Europees niveau. En ook de Groningers konden bij FC Groningen niet meer verbergen hoe blij ze waren toen ze ‘Europa in gingen’. Maar ook hier ging het een paar jaar later mis. FC Groningen is inmiddels zelfs verdwenen uit de Eredivisie. Dat heeft flinke gevolgen gehad voor de club. Zo had FC Groningen een begroting van 20 miljoen euro toen het in Europa speelde. Volgens toenmalig trainer Jans had de club dan bij de beste acht kunnen spelen. Maar toen de club redelijk kansloos uit de competitie vloog, was dat voor Ron Jans en Hans Nijland frustrerend en pijnlijk.

NAC Breda degradeerde ook al eerder uit de Eredivisie. Toen vielen er niet meteen ontslagen en betekende dit ook niet meteen het einde van de club. Wel betekent het dat de budgetten bij een voetbalclub fors naar beneden moeten worden bijgesteld. Er zijn immers minder inkomsten voor de club, supporters komen minder snel naar een wedstrijd en bovendien heeft dit ook gevolgen voor het toerisme in Arnhem. Supporters die anders nog een hapje komen eten, blijven nu weg. Eetgelegenheden, zoals diverse restaurants in Arnhem kunnen bij degradatie van Vitesse dan ook minder bezoekers verwachten.

Niet het einde van de club

Degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie betekent lang niet altijd het einde van de club en alleen maar slecht nieuws. Het kan ook ruimte bieden voor (financieel) herstel. Clubs als Willem II, PEC Zwolle en Heracles Almelo spelen ook in de Keuken Kampioen Divisie en hebben een groter budget dan ooit. Daarmee is het voor Vitesse zeker niet voorgoed verkeken. De tijd kan wat dat betreft wonderen doen.